News

16

August 2022

COMBEKK uit Breda maakt pannen van rails

Article by De Ondernemer 01-12-2016

Het bedrijf COMBEKK uit Breda maakt gietijzeren pannen, die in het buitenland bekendstaan als Dutch ovens. Mark Suurbier, directeur van COMBEKK: ,,Toen ik het verhaal achter deze pan ontdekte, was ik verkocht. De Dutch oven is een uniek product waarmee we de wereld kunnen veroveren."

Het verhaal achter de pan van Mark begint in de 17de eeuw, wanneer in Nederland voor het eerst een gietijzeren pan wordt gemaakt, die in het vuur konden worden geplaatst. Een mal van zand werd volgestort met gietijzer en als het ijzer was uitgehard, werd het zand verwijderd.

De pannen hadden een dikke wand en bodem, zodat de warmte goed bewaard bleef. Het vlees schroeide dicht en kon daarna uren sudderen. ,,Het Nederlandse ontwerp werd in verschillende landen nagemaakt. Via Engeland belandde de Dutch oven in de vroege koloniën van Noord-Amerika. De Amerikanen gebruikten de pannen tijdens hun tochten naar het Westen."

De Fransen kaapten het ontwerp en doopten de pan om tot casserole of cocotte. In Nederland werden tot in de jaren 70 oranje gietijzeren pannen geproduceerd. ''De pannen van COMBEKK maken dus eigenlijk een comeback."

Theedoek

De pannen worden volledig gemaakt van gerecyclede spoorrails. Niet in het buitenland, maar gewoon in Nederland, in een gieterij in de Achterhoek. Behalve 'gewone' pannen worden ook pannen gemaakt met aan de buitenkant een ingebouwde thermometer, die het makkelijker maakt de temperatuur constant te houden bij het garen van stoofvlees. ,,Mensen kiezen steeds vaker voor duurzaamheid. Ze willen weten hoe en waar een product is gemaakt. We kijken ook naar andere benodigdheden voor in de keuken. Liefst met een leuk verhaal. Zo wordt er druk gewerkt aan een theedoek die volledig wordt gemaakt van gerecyclede jeans."

Hol van de leeuw

Frankrijk is voor COMBEKK een belangrijk exportland. ,,We houden ons verhaal in het hol van de leeuw. Juist de pan met ingebouwde thermometer is voor de Franse keuken een interessante aanvulling. We benadrukken dat de pan eigenlijk een kleine oven is die je op het fornuis zet. Onze pannen zijn nu verkrijgbaar in 40 winkels, voornamelijk speciaalzaken en slagerijen."

Daarnaast zijn de pannen in grote delen van West-Europa verkrijgbaar en zijn contracten met Amerika en Rusland in zicht. ,,We ontwikkelen al onze producten zelf, waardoor de groei van het bedrijf misschien wat langzamer gaat."

News

16

August 2022

Products used in this story

See all our products

Inspiration

Read more

See all our stories

Members club

Join the members club

Never miss a recipe by joining our Members Club. Stay up-to-date and receive exclusive offers.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Already a member?

Go to members recipes