News

16

August 2022

Started with rails and now we're here - news update in Dutch okt 2021

COMBEKK is in 2016 beroemd geworden door de introductie van de “Original Dutch Oven”. Een volledig gietijzeren pan gegoten in een mal van zand. Een oer-Hollandse uitvinding die stamt uit de zeventiende eeuw. De Dutch Oven werd in de tijd daarna wereldwijd bekend, maar nooit meer op geproduceerd in Nederland. COMBEKK haalde de productie van de Original Dutch Oven na een halve eeuw weer terug naar Nederland. En dat niet alleen, het bedrijf introduceerde tevens de allereerste Dutch Oven gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Zo werden oud-Nederlandse rails en gevangenisstaal gebruikt voor de productie. We werken uitsluitend met gerecyclede materialen. Maar waarborgen wel altijd de hoogste kwaliteit.

Duurzaam

Mark Suurbier (oprichter van COMBEKK) zag een trend in de voedingsindustrie, waar ambacht en herkomst steeds belangrijker worden: “Worden mijn groenten lokaal geteeld zonder bestrijdingsmiddelen? Is het stukje vlees biologisch en waar komt het vandaan?” Het gesprek van de dag in zowel horeca als de supermarkt. Mark Suurbier: “Net als velen zag ik een trend in de voedingsindustrie waarin herkomst en kwaliteit van ingrediënten steeds belangrijker werden. Als ‘horecaman’ kook ik erg graag en werk ik ook het liefst met lokale en kwalitatief goede producten. Ik verbaasde me erover dat er geen enkel kook- of pannenmerk op de wereld bestond wat gerecyclede materialen gebruikt of zich om de herkomst van de grondstoffen van de producten bekommert. Dat vond ik een groot gemis, dus ben ik COMBEKK gestart om de kookwereld te laten zien dat duurzaam óók kan in de pan waar je je diner of lunch in bereidt. Wat ik wilde voorkomen was een stoffig of imago. COMBEKK moest een stoer merk met een bijpassend Nederlands ontwerp worden, wat duurzaam en kwalitatief hoogstaand is. Duurzaam is namelijk allang niet stoffig meer.” Zo zijn alle pannen in het assortiment van COMBEKK voorzien van een Nederlands ontwerp, gemaakt van de hoogste kwaliteit en gemaakt van gerecyclede materialen (te herkennen aan de materiaalstempel op de onderkant van de pannen).

Ieder product is getest door chefs in verschillende restaurants door Nederland.

Materiaal stempel aan de onderzijde van de pan.

Na de introductie van de Original Dutch Oven is COMBEKK niet stil blijven zitten. Altijd op zoek naar nieuwe materialen om mee te werken, net als een chef op zoek blijft naar nieuwe gerechten en variaties. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. In zes jaar tijd zijn aan het COMBEKK-menu verschillende smaken toegevoegd: aluminium, roestvrijstaal, leer, plaatstaal, ritchlite, pom en meer. Mark Suurbier vertelt: “Het was lastig nieuwe materialen te introduceren, omdat er nog geen garantiebewijzen bestaan voor gerecyclede producten in de pannenindustrie. Dus dat soort garantiebewijzen en documenten hebben we allemaal zelf ontwikkeld. We hebben dus ons eigen ‘recycle’-garantiebewijs gemaakt. Hierop kun je terugvinden waar ons materiaal vandaan komt en waar het aan moet voldoen. Bij de productie van de Original Dutch Oven hebben we het materiaal zelfs persoonlijk aangeleverd bij de fabriek. Van oude treinrails tot oude fietsen uit Amsterdam. Het vergt veel werk, maar het maakt de wereld wel mooier. En daar doen we het voor.”

Kwaliteit check door chefs

Nog belangrijker dan de herkomst van de grondstoffen is de kwaliteit van de pannen. Zo koken verschillende chefs tegenwoordig met de pannen van COMBEKK. Van Jonnie Boer tot Sidney Schutte. Maar ook TV-kok Miljuschka kookt er graag mee. COMBEKK-pannen moeten niet alleen een lange tijd meegaan (ook bij dagelijks, veelvuldig gebruik), ze moeten ook op topniveau blijven presteren. Zo introduceert het bedrijf in november de SUS-Y PRO speciaal voor de professionele keuken. Een koekenpan gemaakt van roestvrijstaal, met een extra dikke sandwich bodem van ruim 5 mm zonder coating en voorzien van een hol handvat. Met een perfecte hitteverdeling een ideale pan voor een goede biefstuk of een lekkere scholfilet. Dit soort specifieke details kenmerkt het bedrijf en laat zien dat de producten ontstaan vanuit een passie voor koken en culinaire ervaring.

Zo zijn er verschillende smaken voor de professionele én thuiskok: aluminium koekenpannen met ceramische coating (PFAS- en BPA-vrij), roestvrijstalen kook- en koekenpannen, roestvrijstaal bestek, snijplanken gemaakt van richtlight materiaal (geproduceerd in Nederland), lederen kookschorten en nog veel meer.

WITLOFT

Sinds kort heeft COMBEKK Sustainable Cookware ook het Nederlandse merk “WITLOFT” overgenomen. WITLOFT introduceerde als eerste partij in de wereld het lederen schort. Tegenwoordig een begrip in zowel barbecueland als de professionele keuken. WITLOFT is ontstaan in een schuur van een achtertuin in Amsterdam, waar Frank het allereerste leren schort handmatig in elkaar zette met een hamer. En nog steeds worden o.a. de schorten met de hand gemaakt in Nederland. Alle lederen producten van WITLOFT worden voorzien van een unieke coating die ervoor zorgt dat de items een leven lang meegaan en het leer zacht aanvoelt. Je kunt ze zelfs doorgeven aan de volgende generatie, want het leer wordt alleen maar mooier met de tijd. Een echt ambachtelijk, duurzaam product dus. Tot op de dag van vandaag maakt WITLOFT schorten, maar ze maken tegenwoordig nog veel meer dan dat. Handgemaakte lederen schorten, messenrollen, ovenhandschoenen, pannenlappen en pouches. Vooral de messenrollen zijn in trek, want wie in het bezit is van goede messen wil ze beschermen. WITLOFT beschermt niet alleen, het zorgt gelijk voor een ambachtelijke, stoere look.

Naast leer heeft WITLOFT sinds kort ook spijkerstof schorten gemaakt van ‘deadstock’ materiaal. Oftewel: het materiaal dat overblijft na de productie van spijkerbroeken, -jassen en dergelijke. De stof die eigenlijk bij op de afvalstapel zou belanden, worden nu sloven en schorten. Daarnaast heeft Henk Schiffmacher onlangs zijn eigen creatie in samenwerking met WITLOFT geïntroduceerd. De bekende tattoo artiest uit Amsterdam tatoeëerde voor het eerst ‘dode huid’ wat leidde tot twee unieke WITOFT schorten genaamd Barbecoa en Buccanian Girl.

Henk Schiffmacher in Buccanian Girl.

News

16

August 2022

Products used in this story

See all our products

Inspiration

Read more

See all our stories

Members club

Join the members club

Never miss a recipe by joining our Members Club. Stay up-to-date and receive exclusive offers.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Already a member?

Go to members recipes